Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Μήνυμα ελπίδας

Ζωή σε συνανθρώπους του χάρισε φεύγοντας από τη ζωή ο 42χρονος Λοίζος Ιωάννου από τη Λάρνακα. Ο άτυχος Λοΐζος έπεσε από τη στέγη της ανεγειρόμενης οικοδομής της αδελφής του στα Περβόλια, στις 25 Νοεμβρίου μπροστά στα μάτια του πατέρα του, ενώ επιθεωρούσαν την οικοδομή. Μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν «ανεύρυσμα εγκεφάλου» δύο μόλις λεπτά μετά τη πτώση του από την οικοδομή.

Ο αγώνας για τη διάσωση του Ιωάννου κράτησε ολόκληρη την εβδομάδα. Δώδεκα ιατροί ανάμεσα στους οποίους ένας Ισραηλινός τον παρακολούθησαν. Παρ' όλες τις προσπάθειες ωστόσο, έχασε τη μάχη για τη ζωή. Μετά τη συγκατάθεση της μητέρας του, τα μεσάνυχτα έφθασαν με πτήση από την Ελλάδα, δύο ιατροί, και δυο νοσηλευτές και μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Παρασκευαίδιου Μεταμοσχευτικού Κέντρου δρ. Γεώργιο Κυριακίδη και τους νοσηλευτές του, παρέλαβαν τα όργανά του. Συγκεκριμένα του αφαιρέθηκαν το συκώτι και οι δύο νεφροί. Η Ελληνική αποστολή αναχώρησε αμέσως με το πολύτιμο μόσχευμα και τα νεφρά μεταφέρθηκαν στο Παρασκευαίδιο.

Η μητέρα του Μέλπω Ιωάννου βρήκε τη ψυχική δύναμη και δήλωσε: "Ο τελευταίος ιατρός που τον είδε, ο Ισραηλινός κ. Λίντον, μας είπε ότι δεν υπήρχε ζωή. Αλλά το είπα από την πρώτη στιγμή ότι ήθελα να μεταμοσχευθούν τα όργανα του για να σωθούν και άλλες ζωές". Απηύθυνε παράλληλα σε όλο τον κόσμο έκκληση να κάνει το ίδιο. "Είναι μεγάλος ο πόνος, αλλά όταν ξέρεις ότι θα δώσεις ζωή σε άλλα άτομα, να τα δώσεις τα όργανα του. Δε γίνεται να πηγαίνει τίποτε χαμένο, ούτε νεφρός, ούτε καρδία", είπε.

Αυτή αποτελεί μία σπουδαία πράξη. Είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει κατανόηση των σοβαρότερων περιπτώσεων. Περιπτώσεων που μπορούν να επιδεχθούν ιατρικής λύσης, εάν βέβαια υπάρχει η απαιτούμενη “συμφωνία” στα γεννητικά-βιολογικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη σε κάθε μεταμόσχευση (όπως για παραδειγμα έαν ο δότης είναι συμβατός).

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ! ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΩΣΑΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

yiota είπε...

Εννοείται Νίκο ότι δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς μία τέτοια απόφαση, και χρειάζεται κουράγιο και ψυχική δύναμη, αλλά από τη στιγμή που ήταν κλινικά νεκρός για μία βδομάδα και τα όργανα του λειτουργούσαν κανονικά, θα ήταν κρίμα να μην σωθούν κάποιοι άνθρωποι, που τα είχαν πραγματικά ανάγκη.
Να προσθέσω απλά ότι ήδη τα νεφρά του μεταμοσχέυθηκαν χθές στην Κύπρο.

agiannis είπε...

"Είναι μεγάλος ο πόνος, αλλά όταν ξέρεις ότι θα δώσεις ζωή σε άλλα άτομα, να τα δώσεις τα όργανα του. Δε γίνεται να πηγαίνει τίποτε χαμένο, ούτε νεφρό, ούτε καρδία''
Η μάνα τα είπε όλα...

Ανώνυμος είπε...

Sigklonistiko! egw to vlepw san praxi agapis! an den kanw lathos edwse zwi se 3 atoma! btw sigxaritiria gia ta arthra su yiotoua mu! sinexise etsi

Ανώνυμος είπε...

Auti i mitera pire mia poli diskoli apofasi.Makari na eixa oloi auth tin yixiki dinami mesa se toses diskoles stigmes na pernoume toso simantikes gia emas kai tous allous apofasis.

yiota είπε...

Euxaristw maria mu! Akrivws edwse zwi se 3 atoma!! Auti i praxi agapis itan mono i arxi!
Auti i mitera demetri787 egine ipodeigma k to paradeigma tis akolouthisan ki alloi!! Tis teleutaies meres eginan alles 3 metamosxeuseis!