Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ΚΥΠΡΟΣ: ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Η΄ ΔΥΟ ΠΙΣΩ;;;




Η διάνοιξη της οδού Λήδρας, αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ιστορία της Κύπρου!


Μια μεγάλη μέρα ξημέρωσε χθες. Η για μισό αιώνα κλειστή οδός Λήδρας άνοιξε για τους πολίτες αυτού του τόπου που είδαν την ελπίδα της ειρήνης να γεννιέται ξανά.

Η διάνοιξη της οδού Λήδρας και οι διεθνείς αντιδράσεις, η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να μην δεχθεί καμία παραβίαση για το άνοιγμα της Λήδρας ύστερα από υποτροπή που παρουσιάστηκε χθες στην περιοχή, η λειψυδρία, και τα ναρκωτικά είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο κυπριακό Τύπο.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο θέμα του, υπό τον τίτλο «Τουρκικές παλινδρομήσεις», αναφέρει ότι πριν αλέκτορα φωνήσαι η τουρκική πλευρά παραβίασε τη συμφωνία για τη διάνοιξη της διόδου στην οδό Λήδρας. Η δίοδος άνοιξε χθες το πρωί με πανηγυρικό τρόπο και χαιρετίσθηκε διεθνώς ως καλός οιωνός για τη λύση του Κυπριακού. Το βράδυ και πριν περάσουν δώδεκα ώρες, οι Τούρκοι προχώρησαν και εγκατέστησαν αστυνομικούς του ψευδοκράτους στη μέση της νεκρής ζώνης, στο ύψος της οδού Κύκκου. Στόχος ήταν να δώσουν τα «διαπιστευτήρια» τους και να διαμηνύσουν ότι η περιοχή είναι έδαφος του ψευδοκράτους. Η τουρκική στάση ανάγκασε την Κυπριακή Κυβέρνηση να κλείσει τη δίοδο μέχρι να αποχωρήσουν οι ψευδοαστυνομικοί και να δοθούν διαβεβαιώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα παραβιασθεί εκ νέου η συμφωνία. Τη δίοδο έκλεισαν και οι Τούρκοι. Ακολούθησαν έντονες διαβουλεύσεις και διεργασίες μεταξύ της Κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού με τους Τούρκους. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, διαβεβαίωσε τις αρχές της Δημοκρατίας, ότι η τουρκική πλευρά δεν θα παραβιάσει τη συμφωνία και η δίοδος άνοιξε.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Καραγκιοζιλίκια'' γράφει πως λιγότερο από 12 ώρες παρέμεινε χθες ανοικτό το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, αφού η προκλητική στάση του ψευδοκράτους και η παραβίαση των συμφωνηθέντων ανάγκασε τις αρχές της Δημοκρατίας να κλείσουν για λίγες ώρες την δίοδο.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τερτίπια του στρατού επισκίασαν τη γιορτή», γράφει ότι η Λήδρας έμεινε κλειστή χθες βράδυ για τρεις ώρες όταν ψευδοαστυνομικοί, για τρίτη φορά εντός της ημέρας, παραβίασαν τη συμφωνία και προωθήθηκαν μέχρι την οδό Κύκκου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποφάσισε να κλείσει οριστικά το οδόφραγμα μέχρις ότου ξεκαθαρίσει οριστικά η κατάσταση.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Προκαλούσαν από το πρωί στη Λήδρας οι Τούρκοι», γράφει στο κύριο της θέμα ότι με προκλήσεις που άρχισαν το πρωί και τελείωσαν στις 11 το βράδυ, οι ψευδοαστυνομικοί του κατοχικού καθεστώτος προσπάθησαν να καταλάβουν τη νεκρή ζώνη στη δίοδο της Λήδρας.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Επανήλθαν στα συμφωνηθέντα'' γράφει ότι υποτροπή στο άνοιγμα της οδού Λήδρας σημειώθηκε χθες βράδυ με τις κατοχικές αρχές να παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μ. Ταλάτ, με τους ένστολους αστυνομικούς του ψευδοκράτους να διέρχονται στην νεκρή ζώνη, φθάνοντας μέχρι την οδό Κύκκου. Ωστόσο, επανήλθαν στα συμφωνηθέντα μετά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να μην δεχθεί καμία παραβίαση για το άνοιγμα της Λήδρας.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Ρήγμα στο τείχος'' γράφει ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, οι Κύπριοι ελεύθερα περπάτησαν σε όλο το μήκος της οδού Λήδρας ύστερα από την διάνοιξη της, που σηματοδότησε ένα νέο κλίμα για ειρήνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τώρα το μόνο που απομένει είναι να δούμε τη τροπή θα πάρουν οι συνομιλίες και πρός τα πού θα γύρει τελικά η ζυγαριά! Προς όφελος ή πρός ζημιά μας... Αναμένουμε!

3 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Χορεύοντας πεντοζάλη...
Καλησπέρα.

angelos είπε...

ki eprepe na skotwthoun atoma gia n anoiksoun auta ta erma ta sunora?

euxomai na kataliksei se kalo pantws

yiota είπε...

@kitsosmitsos: Kalispera!

Ola ginontai me vasi skopimotites kai symferonta paidia! Elpizoume oti den tha einia i arxi tou telous.. Opws egrafe kai mia kypriai efimerida simera: ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ!